Zitten voor een kwartje

Dit blog gaat over hoe ik een doorbraak kan krijgen. Wat is een doorbraak? Een verlicht moment waarop ik vanuit een ander perspectief naar een moeilijk situatie kan gaan kijken.

De situatie is als volgt: de relatie confronteert mij met een pittige stuk in mijzelf. Ik schreef het volgende in mijn dagboek:

Ik haat mezelf als ik voel dat ik iemand of iets nodig heb.
En die neediness en die machteloosheid triggert mij in de relatie met Reinder.

Dat hij zo voor zijn moeder zorgde indertijd gaf hem macht over haar. Dat hij voor mij en mijn honden zorgt geeft hem een macht over mij die ik zelfs mijn ouders niet gunde. Ik wilde dat niemand macht over mij had. Ik wilde onafhankelijk zijn en zelf alles alleen kunnen doen, ook als jong meisje. Om VRIJ! en sterk te kunnen zijn. Mijn afhankelijke gevoel maakt me namelijk kwetsbaar en zwak.

Mijn ergste nachtmerrie deed zich voor in de droom dat ik lichamelijk totaal verlamd in een ziekenhuisbed lig en ik aan de mensen om mij heen vraag mij te helpen mij uit mijn lijden te verlossen. Mij te helpen sterven.
Maar niemand helpt mij… niemand die dít wil doen voor mij, oh my God ik ben alleen een pratend denkhoofd, zo eenzaam en door God verlaten.

In werkelijkheid had ik mijzelf verlaten maar dat wist ik toen nog niet. Voordat je doorhebt dat je alles, maar dan ook echt alles naar buiten projecteert. Op de Ander en op de Omstandigheden. Het kost mij telkens zoveel innerlijk gespartel, ik probeer mezelf dan te bewijzen dat het deze keer toch aan de ander ligt, maar uiteindelijk ligt de verlossing, de vrijheid in het onderkennen dat ik de enige ben die macht heeft over mijzelf, mijn gevoelens en hoe ik de dingen ervaar.
Ik heb daar zelfs jaren geleden een stuk over geschreven, getiteld “De Ander Bestaat niet”, maar nog heel geregeld vergeet ik zelf dat het daadwerkelijk nemen van jouw eigen verantwoordelijkheid, jouw creatiekracht, the one and only weg is naar Vrijheid!

En met die gedachte, dat gevoel van machteloosheid kunnen en durven gaan zijn is mijn ‘zitten’… dat is mijn innerlijk werk. Om te leren zijn met wat er is. Ik zit sinds kort Zen. Zitten noemen ze daar het op laten komen van gedachten en gevoelens en er niks mee doen, het gevoel uitzitten. Top van machteloosheid, dus doodeng voor mij.

Alleen al het onderscheid dat machteloosheid een gevoel is en dat ik dat gevoel zelf niet bén, veroorzaakt opluchting. Dat ik naar het gevoel kan kíjken, van het bange en eenzame jonge meisje in mij. Maar dat ik dat niet bén en niet belichaam in het NU.

En na een waanzinnig weekend met Roy Martina met Instant Painrelease (adem in, adem uit, laat los en smile, ja zo makkelijk
is het, ben ik er eigenlijk nu al van af. Het innerlijk werk om te speuren en te voelen waar precies het snekkie, het haakje eigenlijk zit, wat om bewustzijn en liefde vraagt is de beoefening voor mij. En soms komt de doorbraak dan juist als je iets anders gaat doen. Dan valt het kwartje. Dan ga je zien wat je doorhebt ✌️, zoals Johan Cruyff dat zo treffend zei.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op INSPIRATIEKABINET?!

* Laat hieronder je mailadres achter, je kan altijd uitschrijven.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.