Authentiek Leiderschap

Er zijn maar twee plekken van waaruit onze emotionele reacties voortkomen. Dat is Liefde enerzijds of Angst anderzijds. Daartoe zijn alle andere vormen van emoties terug te herleiden. In onderstaand filmpje legt Damiaan Denys uit wat angst met ons doet.

Dus angst en controle staan tegenover ontspanning en vrijheid.

Dus we reageren vanuit Liefde of vanuit Angst. Uit die twee bronnen zijn al onze emoties terug te herleiden.

Creatie, Zelfexpressie en Verbinden (samen) & Vrijheid vallen onder Liefde. Deze kwaliteiten zijn ons geboorterecht; hiermee verbonden zijn we op aarde gekomen, onze Essentie. Deze natuurlijke en verlichte eigenschappen geven ruimte en lucht.

Angst verkrampt, zet vast en maakt onvrij. Het mechanisme wat veel gebruikt maakt van angst heet Ego en is gericht op Overleven in plaats van Leven. Het wil controleren. Het houdt je klein en kan benauwend aanvoelen. Hier valt het vluchtgedrag bij paarden onder.  Hier wil je niet teveel zijn. Angst, pijn en afweer houden wat buiten is buiten, zijn beschermend naar het Ego.

Van nature wil je uitdijen, bloeien in kalmte en ruimte en overvloed. Dat is groei, naar buiten en boven gericht. Dit voelt lekker; ontspannen en vrij. Hier wil je terecht komen in jezelf. Door het paard naar ontspanning te brengen, breng je jezelf naar je eigen centrum en juist daar bekrachtigt het paard jou, door je te volgen en jou aan te merken als zijn leider. Wat een fantastische methode om je Leiderschap te oefenen!

 

Volgens mij gaat het leven over het spelen en oefenen in Bewustzijn in deze twee bewegingen.  Van Liefde naar Angst en weer terug naar Liefde. Van over grenzen gaan naar het weer terugvinden van de eigen grens.

Het is de kunst om precies het grensgebied te onderzoeken waar deze twee bewegingen in elkaar overgaan. Bijvoorbeeld het omslaan van angst naar liefde. Dat punt voelt als Vertrouwen. Het steeds iets veiliger voelen en durven loslaten van de controle. En die beweging naar vertrouwen registreren en daarmee bekrachtigen (door het toenemende vertrouwen bijvoorbeeld te benoemen) zodat je nog meer durft te ontkrampen. Je managed jezelf steeds beter totdat je helemaal veilig, vol vertrouwen in Jezelf bent. Dan spreek je  van innerlijk leiderschap, van Echt en van Geloofwaardig, van Authentiek Leiderschap. Van jezelf Kennen, daarop Vertrouwen en van daaruit Verantwoordelijk durven te zijn en Keuzes te durven maken.  En dat geeft heel aanstekelijk; Vrijheid en Ontspanning.

Op deze plek in jou haakt een paard aan, daar neemt hij jouw aan als leider. Het oefenen van jouw echte grens waar angst en liefde in elkaar overgaan, waar dat vertrouwen als het ware geboren wordt, daar ervaart een paard een ‘nul’. Een nul is het moment dat een omhooggegooide bal heel even stilhangt om vervolgens naar beneden te vallen. Die nul is een ontspanning, een gebrek aan druk en is ‘de key’ die deze beloning inluidt. De beloning van ontspannen en in vertrouwen ZIJN. Van overgave aan jou in jouw leidersrol.

Een paard heeft behoefte aan jouw leiderschap. Als prooi- en vluchtdier zoekt hij de kudde op om zich veilig te voelen. Eenmaal buiten de kudde zal hij de kat uit de boom kijken met jou. Zal ik kunnen vechten of moeten vluchten onder jouw leiding. Zal hij de controle aan jou durven overlaten? Kan hij jou vertrouwen en aannemen als leider. Kan jij genoeg in jezelf settelen zodat hij op jou vertrouwen kan. Het paard denkt bijvoorbeeld: ‘Kan ik mijn hals strekken in overgave of blijf ik met schrik-ogen om mij heenkijken, overal kan gevaar zijn immers…’

Een paard is net als een leugendetector. Authenticiteit en Leiderschap kan je niet faken, niet met controle afdwingen. Je bent authentiek, je bent een leider, of je bent het nog niet, dat proces oefen je met t paard als ultieme lakmoesproef*.

Geïnteresseerd in de leiderschapslessen van het paard? Neem contact met me op.

*Een lakmoesproef is een test die aangeeft of iets écht deugt. Het wordt gebruikt in contexten waarin er (nog) getwijfeld wordt aan bijvoorbeeld de kwaliteit, het bestaansrecht, de invloed of het belang van iets; de lakmoesproef is ‘de ultieme test’. Zegt het Genootschap van onze Taal hierover.

Leiderschapslessen op 4 benen, deel 1

© Manette Zeelenberg’s INSPIRATIEKABINET, alle rechten voorbehouden. WIL JE deze tekst GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Dat kan, zolang je de volgende informatie, met een werkende link naar mijn website opneemt: https://www.inspiratiekabinet.nl/inspiratieblog/angst-versus-liefde/

 

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op INSPIRATIEKABINET?!

* Laat hieronder je mailadres achter, je kan altijd uitschrijven.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.