De beste coach is een goede leerling

‘De beste coach ben  jezelf’, dit boekje schreef een vroegere vriendin van mij. De helaas te vroeg gestorven Pam Comijs. De titel puzzelt me nu ik zelf coach ben in het traject “De waarheid van Jouw Hart”.

Ik geloof dat de coachee bepaalt welke vragen er leven. En de diepgang daarvan wordt bepaald door de mate van reeds ontwikkeld Zelfbewustzijn van de coachee. En natuurlijk in het Gewaarzijn van de coach. De coach schept de grootte en de diepte van het coachingskader. De ruimte voor meer bewustzijn en mogelijke groei.

De kunst van de coach is om is mijzelf allerlei taal eigen te maken waarmee ik een brug kan slaan voor de coachee. Om steeds dieper te zakken in zijn eigen proces. Een taal die heel goed het hart van de coachee raakt.

Een goede coach is dus goed in veel verschillende talen. Maar bovenal gevoelig voor welke taal hij kan spreken bij welke coachee. Door mijn rijke en diverse leven heb ik veel talen leren spreken. Noem het levenservaring.

Ik ken de taal van het hart, van het gevoel en van de ziel van het universum en moeder aarde, immer zoekend naar herkenning voor mijn diepste wezen en bewustzijn. Ik spreek de lichaamstaal van de paarden nog niet maar ken wel hun universele zielstaal die ons mensen geneest. De beeldtaal uit mijn kunstenaarspraktijk, de stem van het lichaam en het geluid uit mijn toneelverleden. De geruststellende taal van de alcohol, de verkrampende taal van het geweld. Ik heb zoveel taal geleerd in mijn veel bewogen leven.

De coach en de coachee liggen dicht bij elkaar kwa bewustzijnsnivo. Ze zijn aan elkaar gewaagd want ook de coach heeft zijn processen nog te doen. Maar wat mijn stelling is: de beste coach is een goede leerling. Door introspectie en meditatie vergroot hij telkens zijn (zelf)kennis.

Ken je de Caochability-index, een diagram die je mate van Transformatie, van groei in bewustzijn aangeeft?

Die bestaat uit, op de x-as de grootheid Je Bereidheid om te Leren (teachability) en op de Y-as de mate waarin je Toepast (practice) dat wat je geleerd hebt. Deze twee grootheden kunnen niet zonder elkaar. Als je niks toepast van dat wat je geleerd hebt dan heeft het leren weinig zin gehad: Het is niet omgezet in iets zichtbaars of tastbaars wat daadwerkelijke Transformatie laat zien. 

Dus de beste coach ben je perse niet zelf. Want dan is het resultaat gelijk aan dat wat je al wist. Het is dus belangrijk om naar een coach te gaan waar je je aan kunt scherpen en optrekken. Die je uitdaagt om buiten je eigen kader te gaan. Die jouw blinde vlekken onthult en die je dichtbij de Waarheid van jouw eigen Hart brengt. En die je opdrachten geeft die in eerste instantie je weerstand doen opwekken. (Follow Instruction, maar daarover meer in een volgend blog) Een coach die echt goed naar zichzelf kijkt en zijn valkuilen en eigen blinde vlekken kent, doordat hij zelf veelvuldig gecoacht is. En die vooral bereid is zichzelf telkens opnieuw te doorgronden. Diep zijn eigen Waarheid onderzoekt en omarmt. En dus een gulzige leerling is. Opdat hij jouw helpt groeien.

© Manette Zeelenberg’s INSPIRATIEKABINET, alle rechten voorbehouden. WIL JE deze tekst GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Dat kan, zolang je de volgende informatie, met een werkende link naar dit artikel op mijn website opneemt.

Geïnteresseerd in de Waarheid van jouw Hart?

* Lees als eerste deze artikelen en laat hieronder je mailadres achter, je kan altijd uitschrijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.