Stap voor Stap

Aniversario & me foto: Evy ? Indy

Ontroerd dat ik ben door dit moment: bijna twee maanden nadat Aniversario uit de trailer stuiterde en hier een turbulente start maakte zit ik op zijn rug en maakt hij voorzichtige stapjes in zijn nieuwe leven.

Helemaal opnieuw

Aniversario, een 8-jarige Andalusische ruin heeft zichzelf met mijn geduld en onder professionele leiding gereset van een onrustig, hinikend paardje in een kalm dier dat nieuwsgierig de wereld onderzoekt. En hier, stap voor stap de oefening doet: ‘Stap en ho Halt’

Stem en lichaamstaal

Vanaf de allereerste momenten speelt mijn stem een belangrijke rol. Mijn angstige emoties die doorklonken in t begin vertaalden zich ook direct in onrust bij Aniversario. Als kroon op de onrust sprong Aniversario de tweede avond uit zijn stal. Een dapper acrobatisch staaltje Spaans temperament; ‘ik laat mij hier niet opsluiten’. Door elkaar beter te leren kennen reageren we beter op elkaar. En stem speelt daarbij n belangrijke rol. Belonen met zachte en liefdevolle, maar ook enthousiaste en trotse klanken, versterken zijn gevoel van zekerheid. Aniversario wil het graag goed doen, kijkt vaak met vragende ogen naar mij. ‘Mag ik al naar t midden komen?’

Aniversario reageert heftig

Mijn onrustige en heftige lichaamstaal vertaalde zich direct in steigeren, zoals hier; mijn rechterarm zegt letterlijk; ‘omhoog’ . Eigenlijk doet Aniversario precies wat ik vraag. Mijn lichaamstaal was nog heel onbewust.

Spiegel

Ik zie Aniversario als n perfecte spiegel van mij. Van mijn gemoedstoestand en van mijn ziel. Door helemaal opnieuw te beginnen, hij was immers al beleerd, kan ik samen met hem n nieuwe taal creëren, waarin hij ook mag aangeven wat hij leuk vindt en graag wil leren. Zijn Andalusische komaf maakt dat hij heel soepel is in de gewrichten en compact bespierd. Dat maakt hem heel geschikt voor bijvoorbeeld Working Equitation, een paardendicipline die zijn oorsprong vind in het drijven van vee en waarin behendigheid wordt getraind. We gaan het zien of hij en ik er lol in krijgen.

Nu nog eerst stap voor stap, op stem de gangen stap, draf en galop oefenen…en natuurlijk ‘ho Halt’

 

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op INSPIRATIEKABINET?!

* Laat hieronder je mailadres achter, je kan altijd uitschrijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.