De wereld gaat ten onder aan De Leukte

De wereld gaat niet ten onder aan Corona, maar aan De Leukte.

Wat bedoel ik daarmee?

In deze maatschappij ligt de nadruk op: ‘Het moet Leuk zijn’. Of erger: ‘Het moet wel leuk blijven!’

Voor mij hoort het niet-leuke bij het leuke, zoals de nacht hoort bij de dag.

Sterker nog zonder het niet-leuke bestaat het leuke niet eens. Door die tegenstelling weg te laten kunnen we geen onderscheid maken tussen leuk en niet-leuk..

Waar ergert mij deze hang naar Leukte?:

We voeden onze kinderen niet op, want we vinden het niet leuk om een niet-leuke, niet-aardig gevonden ouder te zijn. We voeren Sinterklaas in met zijn donkere knechtje, die dan boos moet zijn tegen stoute kindertjes. Omdat we zelf niet durven, ondertussen niet meer kunnen optreden of te moe zijn.

Het studeren van onze kinderen moet ‘leuk zijn’;  we mogen beslist niet teveel eisen van studenten en moeilijke of diepgaande vragen stellen. Dan komt de Leukte in het geding voor de  “student als klant van het onderwijs”, dan kan er minder verdiend worden door de instellingen  en komen er boze ouders op de nek van de docent; die verhaal halen voor de lage punten van kindlief…

Op Facebook lachen we ook wat af tegen de camera en verbergen we onze pijn en eenzaamheid achter een vrolijke grimas. Cheers, beter maar weer een drankje erin.

Het niet kunnen omgaan met niet- leuke dingen leidt tot grenzeloosheid, tot een dringend verlangen dat alsmaar ingevuld moet worden. Bij kinderen ken ik het als verwennen en bij volwassenen als verslaving.

Maar;

Leuk en niet-Leuk horen bij elkaar.

In den Beginne schiep God  het Licht…Hij zag dat het Licht goed was. Hij scheidde het Licht van de Duisternis, het Licht noemde hij Dag en de Duisternis noemde hij Nacht.

Zo staat in de Bijbel geschreven.

De eerste Creatie, het Licht, omvat dus de dag en de nacht en zij zijn beide goed. Het Lichte is helder, echt en waar. De Waarheid van jouw Hart omvat niet alleen de Leuke, maar juist ook de minder prettige zaken waar je zoveel van geleerd hebt!

Als mens onderscheiden wij ons van de planten en de dieren in Bewustzijn. Alles wat wij tegenkomen in het leven dient om ons Bewustzijn te vergroten, om te groeien in Bewustzijn.

Dat heet Leren. Maar hoe kan je nou leren als je geen fouten mag maken? Als Leren gericht is om het alleen maar ‘het goed te moeten doen’. Nee, juist door de fouten leer je het meest.

Mijn gevleugelde uitspraak is dan ook;
Wie niet kan mislukken , kan NIETS. (Vrij naar een Duitse filosoof op wiens naam ik nu niet kom)

of Mislukken is een vorm van Lukken.

Een student die alleen maar binnen de lijntjes leert kleuren hoeft zeker niet meer te rekenen op een baan. Steek je nek uit, wees kritisch, twijfel en deel de echte Waarheid van jouw Hart.

Nee, streef vooral niet naar Alleen maar Leuk, want dat is vaak een bekende en saaie weg. Zouteloos. Een relatie die alleen maar leuk is, is net zoals ‘aardig’,  zo betekenisloos. Het is juist bij de Wrijving, waar de Passie begint, toch? Waar je samen over moet praten, lachen en huilen, waardoor je elkaar leert kennen en liefhebben.

Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Vecht en Bewonder, zong Ramses Shaffy voor ons. En Oh, wat kon hij als mens mooi mislukken. En juist daarom was zijn zang zo mooi en echt en zeker niet ‘leuk’. En juist daarom hielden we van hem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.