over Gevoel en Emoties

© Manette Zeelenberg
© Manette Zeelenberg

 

Als gevoel aangeraakt word bijvoorbeeld door een opmerking wil het jouw volledige aandacht. Gevoel wil gevoeld worden. Gevoel heeft een boodschap voor jou, geeft jou de begrenzing aan van wie jij ben. Door te voelen waar jouw grens ligt voor prettig en bijvoorbeeld onprettig leer je jezelf kennen. En leer je jezelf te zien en dus ook ‘gezien te worden’ in wie jij werkelijk bent. Door jezelf. De enige die jou wezenlijk kan zien, ben jezelf! (We denken immers dat een ander ons kan zien, maar wie ziet onszelf: de eigenlijke ziener die wij zelf zijn)

 

De tijd nemen om heel precies te voelen wat iets met je doet is belangrijk. Door eroverheen te stappen, vaak uit angst voor het werkelijke gevoel vanuit ons kind-zijn ga je voorbij aan de boodschap die het gevoel jou geeft.  In onze onbewuste angst schieten we in een indirect gevoel, een reactief gevoel dat je naar buiten toe uit, in een emotie. Emoties komen van het Latijnse emovere hetgeen energie  in beweging betekent. Een emotie is een trigger, een onbewuste gevoelsreactie naar buiten gericht. Maar de bron van de emotie, het gevoel zelf, daar moet onze aandacht naar toe.

 

Dit maakt duidelijk hoe belangrijk bewustzijn is. En de tijd nemen om onszelf te voelen, ons bewust te worden van welk gevoel er speelt en onszelf te leren kennen. Hoe fijn is dat? Hoe fijn is het dat we onszelf kunnen leren kennen, onze grenzen kunnen leren kennen, onszelf kunnen zien staan, van onszelf te houden, trots te zijn op onszelf. Helemaal autonoom te kunnen zijn. Het enige wat we hiervoor moeten doen is kennend aanwezig te zijn bij onze ervaringen(Angelo Vasalos). Tijd nemen, voelen en het gevoel WAAR laten zijn. Dit maakt ons onafhankelijk, autonoom en vol levenslust. Hongerig naar ervaringen, contact met anderen en moedig naar het leven.

In contact zijn, voelen, registreren; volledig waar laten zijn, that’s all. Pure inspiratie. Waarheid is sterk spul.

© Manette Zeelenberg’s INSPIRATIEKABINET, alle rechten voorbehouden. WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Dat kan, zolang je de volgende informatie, met een werkende link naar mijn website opneemt: https://www.inspiratiekabinet.nl/inspiratieblog/over-gevoel-en-emoties