Charisma

Charisma is een sterke persoonlijke aantrekkingskracht die iemand uitoefent op andere mensen, die wordt ervaren als een bepaalde uitstraling. En charismatische persoonlijkheden kunnen volksmassa’s in beweging brengen, ten goede of ten kwade. Zo omschrijft Wikipedia het hebben van charisma.

Nu, na het analyseren en beschrijven van het proces van ideevorming en probleemoplossend denken, uitgewerkt in de technologie E-U-R-E-K-A® in mijn e-book, heb ik de smaak te pakken. Ik ga nu charisma ontleden en omzetten in een methode voor Dienend Leiderschap.

Copyright hoort bij de voor mij onbekende fotograaf
Foto van de meest charismatische man ever Barack Obama

Wat bepaalt charisma precies en is dit aan te leren of te oefenen. Bestaat er zoiets als een charismaspier? Als ik google op afbeeldingen van charismatische mensen poppen Obama, George Clooney, James Bond (Sean Connery en Daniel Craig) en Marilyn Monroe op. Niet alleen mooi en aantrekkelijk, maar ook de statuur van deze mensen bepaalt het charismatische. Charisma is in zekere zin verbonden met macht.

Ik had een grootvader en een overgrootvader, beiden met een charismatische uitstraling. Als ik nadenk over hun uiterlijk hebben ze adelijke trekken; hoog voorhoofd, statige neus, maar zijn ze vooral bescheiden en ook wel afstandelijk. En heel erg zichzelf; vol vertrouwen in wie zij authentiek zijn. En juist dat zelfvertrouwen als dat doorslaat in arrogantie is datgene wat maakt dat charisma overgaat is ongenaakbaarheid.

Charismatische mensen zitten goed in hun vel, zijn gericht op zichzelf en op de ander in een mooi evenwichtig, ze zijn moedig genoeg om hun nek te durven uitsteken, hebben eigen, ideosychratische IDEEEN en weten deze uit te dragen op een elegante en eloquente manier die ons aan hun lippen doet kluisteren en ons doet verlangen om in hun nabijheid te zijn… Ik voel een technologie opkomen… hmmmm dit wordt mijn volgende e-book!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Eén antwoord op “Charisma”

 1. Ik lees net in het tijdschrift Psychologie over het boek van Luc Cipers, de Obama Factor. Hierin geeft hij een aantal oefeningen om je charisma te vergroten.
  Het belangrijkste is om op allerlei niveau op je communicatie te letten, zowel verbaal als non-verbaal:

  Verbaal:
  Verwoord je boodschap goed en duidelijk, gebruik metaforen en humor. Para-verbale communicatie. Spreek rustig en ontspannen, durf de tijd te nemen, laat af en toe een pauze van een paar seconden vallen en spreek vloeiend.
  Fysiek of lichaamstaal:
  Wees subtiel in je gebaren, mimiek, lichaamshouding en oogcontact. Knik lichtjes, glimlach en maak vloeiende bewegingen.
  Vocale communicatie:
  Verhef je stem niet, maar houd hem laag. Mompel niet en maak je zinnen af. Visuele communicatie. Aantrekkelijk zijn helpt, maar ook als je niet zo knap bent kun je je charisma vergroten met een verzorgd uiterlijk. Olfactorische communicatie. Draag liever een licht dan een zwaar parfum en vermijd in elk geval een zweetlucht.

  Ook worden een aantal oefeningen opgegeven die je kunt praktiseren in het dagelijks leven:

  – Echt oogcontact. Uit onderzoek is gebleken dat mensen het prettig vinden als er in een gesprek 60 tot 70 procent van de tijd oogcontact is.
  Het geeft ze het gevoel even de belangrijkste persoon op de wereld te zijn. Dit kun je oefenen door in een gesprek steeds opnieuw te bepalen welke kleur irissen je gesprekspartner heeft. Niet alleen als je luistert, maar juist ook als je praat.
  – Een Duchenne-glimlach. De Franse neuroloog Guilliame Duchenne ontdekte in 1862 dat de kringspieren rondom de ogen samentrekken bij een spontane lach. Met zo’n oprechte glimlach maak je even echt contact, stel je de ander gerust, breng je een vrolijk gevoel teweeg en zijn mensen bereid meer voor je te doen.
  – De ideale handdruk bij binnenkomst en bij vertrek. Dat betekent niet te krachtig en niet de slap. En niet met jouw hand bovenop (dominant) of onderop (onderdanig).
  Hoe dan wel? Stevig en zelfverzekerd en in perfect evenwicht met de hand van de ander. Hierbij is het van belang oogcontact te maken en de ander de Duchenne-glimlach te geven.
  – Een goede voorbereiding. Betreft het een ontmoeting met een vriend? Zoek uit wat er speelt in zijn of haar leven. Check dit bijvoorbeeld op social media. Is het een werkoverleg? Denk dan na over het doel van de ontmoeting.
  – Een zelfverzekerde lichaamshouding. Rechtop komt sterker over dan in elkaar gezakt, maar blijf wel ontspannen. Licht naar voren gebogen laat zien dat je geïnteresseerd bent en een open houding wekt meer sympathie dan wanneer je de armen voor je lichaam kruist.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.