Charisma

Charisma is een sterke persoonlijke aantrekkingskracht die iemand uitoefent op andere mensen, die wordt ervaren als een bepaalde uitstraling. En charismatische persoonlijkheden kunnen volksmassa’s in beweging brengen, ten goede of ten kwade. Zo omschrijft Wikipedia het hebben van charisma.

Nu, na het analyseren en beschrijven van het proces van ideevorming en probleemoplossend denken, uitgewerkt in de technologie E-U-R-E-K-A® in mijn e-book, heb ik de smaak te pakken. Ik ga nu charisma ontleden en omzetten in een methode voor Dienend Leiderschap.

Copyright hoort bij de voor mij onbekende fotograaf
Foto van de meest charismatische man ever Barack Obama

Wat bepaalt charisma precies en is dit aan te leren of te oefenen. Bestaat er zoiets als een charismaspier? Als ik google op afbeeldingen van charismatische mensen poppen Obama, George Clooney, James Bond (Sean Connery en Daniel Craig) en Marilyn Monroe op. Niet alleen mooi en aantrekkelijk, maar ook de statuur van deze mensen bepaalt het charismatische. Charisma is in zekere zin verbonden met macht.

Ik had een grootvader en een overgrootvader, beiden met een charismatische uitstraling. Als ik nadenk over hun uiterlijk hebben ze adelijke trekken; hoog voorhoofd, statige neus, maar zijn ze vooral bescheiden en ook wel afstandelijk. En heel erg zichzelf; vol vertrouwen in wie zij authentiek zijn. En juist dat zelfvertrouwen als dat doorslaat in arrogantie is datgene wat maakt dat charisma overgaat is ongenaakbaarheid.

Charismatische mensen zitten goed in hun vel, zijn gericht op zichzelf en op de ander in een mooi evenwichtig, ze zijn moedig genoeg om hun nek te durven uitsteken, hebben eigen, ideosychratische IDEEEN en weten deze uit te dragen op een elegante en eloquente manier die ons aan hun lippen doet kluisteren en ons doet verlangen om in hun nabijheid te zijn… Ik voel een technologie opkomen… hmmmm dit wordt mijn volgende e-book!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Share