De Ander bestaat niet

Birth, geboorte of wedergeboorte van de ziel (volledige foto op www.artofalovecouple.com)

 ~Relaties in het Licht van Zelfrealisatie~

De Ander bestaat niet. Deze boude uitspraak heeft naast een heleboel waarheid, het in zich om jouw wakker te schudden. Om jouw inzicht te ontsluiten. De Ander is namelijk meestal onderwerp van gesprek. Immers in relaties wijs je veelvuldig naar de Ander. Of het nou ‘goed’ of ‘slecht’ met je gaat. Je denkt dat het door de aanwezigheid van de Ander komt dat we ons al dan niet gelukkig voelen. Dat we al dan niet verliefd zijn of ons al dan niet geliefd voelen. Maar de Ander bestaat bij de gratie van een spiegelbeeld, het spiegelbeeld van jeZelf. Dus de ander spiegelt datgene, die eigenschap of dat gedrag van jou terug dat jij aan het ontdekken bent in jezelf op dat moment in je leven. 

Relaties hebben tot doel om Bewustzijn te vergroten. Dus niet perse als doel  Liefde, zoals gedacht. In de meeste gevallen zelfs helemaal geen liefde, eerder vriendschap of andere meer instrumentele betrekkingen. Relaties gaan over Bewustzijn krijgen op Persoonlijke Groei van jou in samengaan met een ander. Niet zoals natuur groeit. Die groei gaat ongebreideld dus zonder beperkingen en normloos. Wij mensen hebben bewustzijn en dus mogelijkheid tot keuzes maken en Zicht op onze eigen Groei.

In de ontmoeting met de ander ligt de mogelijkheid besloten om jeZelf te ervaren.  Om te kunnen onderscheiden hoe jij over bijvoorbeeld over bepaalde dingen denkt of wat of hoe je daar eigenlijk over voelt. En daarop eerlijk reflecterend kun je besluiten bepaalde stappen te zetten, te groeien in Bewustzijn. En dat ‘zo eerlijk mogelijk kijken naar allerlei aspecten van jezelf’, naar ‘jouw rol in conflicten én in de succesverhalen’, daarin ligt mijnsinziens de Persoonlijke Groei waar Relaties een bijdrage aan kunnen zijn. 

Het langzaamaan steeds verder ontsluiten van je authentieke Zelf. Het opnieuw ontdekken van diegene die je was voordat je begon met het ontwikkelen van gedrag of het (onbewust) nemen van besluiten, wég van je eigenlijke Zelf. Wég van de Essentie, van wie jij van oorsprong bent. Door de confrontatie met het Leven, je opvoeders en de omstandigheden is er voor onze Essentie een bewaker gaan staan, ons Ego. Een beetje old-school wachter, een soort Don Quichote die nog steeds strijd om het innerlijke kind te bewaren voor kwetsuren.

Maar inmiddels zijn we ouder en sterker geworden en prima in staat om wat klappen op te vangen met ons Zelf. Ons beschermende Ego voorkomt juist dat we de grenzen van ons Zelf ervaren. En leren. Ego wil alles houden zoals het is. Maar juist door het oprekken en slechten van onze grenzen groeien we als mens, als BewustZijn. En Groei, ontwikkeling (Snoei) en Bloei is uiteindelijk waar het Leven over gaat.

En daarvoor zijn Relaties een instrument vol mogelijkheid om het Zelf te ontwikkelen, ons Bewustzijn te laten groeien en onszelf daadwerkelijk te realiseren.

© Manette Zeelenberg’s INSPIRATIEKABINET, alle rechten voorbehouden. WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Dat kan, zolang je de volgende informatie, met een werkende link naar mijn website opneemt: https://www.inspiratiekabinet.nl/inspiratieblog/de-ander-bestaat-niet/

© foto Reinder Scherpenzeel voor artofalovecouple.com

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op INSPIRATIEKABINET?!

* Laat hieronder je mailadres achter, je kan altijd uitschrijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.