Innerlijk leiderschap

Leiderschap nemen is een van de grootste stappen die je kunt maken in je leven. Echt en authentiek jezelf zijn; jouw innerlijk leiderschap aanvaarden. In mijn ontwikkeling heette dat eerst selfmanagement. Inmiddels voel ik mij het best bij termen als wakker en gewaar zijn. Maar daarin ontbreekt nog wel de stap van het handelen, het gevolg geven aan dat wat je dan gewaar bent. En dan komt ik bij Leiderschap uit.

Tijn Touber heeft het over Wake up, Clean up and Grow up, dat vind ik ook een mooie. Grow up, wordt volwassen.

In je ontwikkeling word je dan uiteindelijk volwassen en word je een heel en compleet mens. Je bent dan VOLgroeit, volwassen. Pfieuw, maar hoe DOE je dat dan? Volwassen worden is immers een ZIJNS kwaliteit, dat BEN je… En dat ben je dan ineens geworden? Waardoor? En hoe dan?

En toch, de mens richtte zich op en is (op twee benen) rechtop gaan staan. Homo Erectus. Hij is dat gewoon gaan doen. Dat was kennelijk gewoon handiger, dan kon hij bij de hoogste vruchten in de boom.

Als evolutionair gezien het gaan staan van de mensheid, de grootste groeisprong is en dat is het in de ontwikkeling van een dreumes naar peuter ook, dan is het gaan staan voor wie jij echt bent in jouw emotionele en spirituele ontwikkeling ook. Echt gaan staan voor hoe het voor jou voelt, hoe het voor jou verschijnt in jouw leven. Voor hoe het voor jou IS. En dat is zo spannend omdat je je daar alleen voelt. Achter jezelf en blijven staan vraagt moed.

Ik hoorde eens in een interview een 90-jarige Française zeggen toen haar gevraagd werd naar wat zij de jeugd nog aan wijsheid mee wilde geven vanuit haar lange leven: “Il faut agir.” Oftewel ‘Men moet handelen’. Of wel vertaal je inzichten naar acties. Dat wat je ziet en gewaarwordt geef je vorm in de stof. Je vertaalt je bemerkingen in gedrag, je voert uit wat je ontdekt. Je spreekt en handelt naar jouw waarheid. 

En daar is moed voor nodig. En moed zit in je hart, moed IS je hart. In het frans is courage, moed en coeur is hart.

Heb het hart jezelf te zijn. De waarheid van jouw hart te leven, in deze tijd. Neem innerlijk leiderschap over je eigen leven, op jouw manier. Sta voor jouw unieke ziel. Sta voor en vooral ook achter jezelf.

Manette op Schier 1992 foto:F.P.Schut
De Oerschreeuw: Vrij! Fotografie: Peter Schut

© 2021 Manette Zeelenberg’s INSPIRATIEKABINET, alle rechten voorbehouden. Stuur gerust dit artikel door naar een geïnteresseerde vriend of vriendin en reageer hieronder met wat dit artikel met je doet. Graag. WIL JE deze tekst GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Dat mag, zolang je dit artikel, met een werkende link naar mijn website bij jouw publicatie opneemt. Dank je wel.

 

Lees je graag over innerlijk leiderschap?

* Lees als eerste mijn artikelen en laat hieronder je mailadres achter, je kan altijd uitschrijven.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.