Synchroniciteit

Sync of in synchroniciteit zijn is voor mij de ervaring dat je samenvalt met de handeling die je doet, dat je daarmee synchroon bent en dat er vervolgens iets belonends ervaren wordt.

Ik noem het ook wel eens 1 + 1 is 3.

Het is het gelukzalige gevoel dat alles ‘klopt’.  In de liefde, bij het vrijen en als kunstenaar in het creëren in het moment. Je hebt een idee, je begint en stuit op weerstand, je neemt afstand en probeert wat anders en ineens vallen alle puzzelstukjes in elkaar en past het allemaal als een zonnetje. Tijd en ruimte bestaan niet meer. Eenheid ervaar je.

In het Leven of zakendoen heet het in the Flow zitten en bij het zingen van boventonen kan je in je lichaam ervaren dat als de tonen (frequenties) precies synchroon vallen er een extra fluittoon ontstaat. Die ervaring voelt als een kado; ‘je doet het goed; je beheerst je stem en je gehoor, of ook je durft jezelf te laten leiden, je bent in overgaven en vertrouwen’.

Op dit moment ervaar ik soms synchroniciteit in het trainen met Aniversario, het africhten van mijn Spaanse paard. Het is een hele zoektocht om de (onverwachte) bewegelijkheid ( ja, 4benen), zijn ‘kijkerigheid’,  zijn gauw afgeleid zijn (hoofd-hals-geest) samen te laten vallen met de bewegingen en sturing vanuit mijn benen.  En de sturing vanuit mijn zit (heupen).  En vanuit mijn armen en handen. En dan hebben we t nog niet eens over mijn gedachten focussen. Want daar dient het eigenlijk te beginnen.

Mijn hele lijf en geest en zijn hele lijf en focus in sync te krijgen, pfieuw, het is heel een complexe machinerie die om fikse focus en afstemming vraagt.

Het vraagt om duidelijke ‘afspraken’ met het paard en het vraagt om een groot lichaamsbewustzijn  van mijzelf en ruimte voor experimenteren van het paardenlijf en coördinatie van mijn lichaam.  En om al die elementen dan synchroon te krijgen … dat vraagt weer om geduld en doorzettingsvermogen. En een beetje geluk 🙂

Maar als dat allemaal tegelijkertijd slaagt dan ervaar ik een enorm gevoel van flow, van in het moment zijn, van één zijn met de kosmos, noem het maar op. Van echt Genieten. Dan maakt het niet meer uit waar ik rijd, ik voel me dan vliegen en helemaal samen met mijn paard; het beeld van het galopperende paard op het strand in slow-motion. Wow!.

Het bereiken van synchroniciteit vraagt om de combinatie van Bewustzijn, Techniek en Discipline. Om ergens een meester in te worden beoefen je deze cyclus veelvuldig en telkens iets moeitelozer.

 

 

© 2022 Manette Zeelenberg’s INSPIRATIEKABINET, alle rechten voorbehouden. Stuur gerust dit artikel door naar een geïnteresseerde vriend of vriendin en reageer hieronder met wat dit artikel met je doet. Graag, ben zo benieuwd wat het met je doet?!

Wil je deze tekst GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Dat mag, zolang je dit artikel, met een werkende link naar mijn website bij jouw publicatie opneemt.

 

 

Meer leren over synchroniciteit of meesterschap?

* Lees als eerste mijn artikelen en laat hieronder je mailadres achter, je kan altijd uitschrijven.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.