De Waarheid aan het Licht

Ergens klinkt het woord waarheid heftig, als een dreigement. Alsof er een Waarheid God’s is die voor iedereen opgaat. Waarheid heeft ook met Geweten te maken. Met een universeel en instant oordeel over dat wat goed is of kwaad, de ene of de andere kant. Dat ethisch morele, het rauwe en maar ook het pure, het echte, ware bevalt mij er juist van. Het vraagt wel om precisie: een nauwkeurig, zuiver voelen, denken en verwoorden.

In systemen zoals families, scholen en organisaties komt de waarheid  van het collectieve Geweten. Waarheid legt feilloos bloot wat nu bijvoorbeeld in de politiek gebeurt, in de achterkamertjes, voor select publiek. Stiekem en achterbaks. Dat wat niet waar is gaat broeien. Het kost energie van het systeem.

Waarheid is ook waarom we herdenken op 4 mei. Het licht van de waarheid schijnt die dag op de oorlogswonden, op de doden en op het leed dat geleden is. Opdat dit zo nooit meer gebeuren gaat.

En in familiestructuren. Statuur of beschaving brokkelen af onder het doorklievende zwaard van waarheid en rechtvaardigheid. In fel licht knippert wakker dat wat aan het doezelen geslagen was. In het donkere, onderbewuste weggedreven of diep weggestopt. Schuld en schaamte verschijnen aarzelend.  De kinderen van Ruinerwold gezien?! De Waarheid aan het bevrijdende Licht.

Maar het belangrijkste systeem waar de Waarheid aan het Licht mag komen is in jouwzelf, in jouw hart. En daar is Waarheid bedoeld als in Werkelijkheid, als dat wat is en dat wat wil zijn. Waarheid als in eerlijk naar wat er reeds aanwezig is in het NU of helder en liefdevol verlangend naar.

Hoe fijn is het om jezelf echt recht in de ogen te kunnen kijken en fier te zijn op wat je ziet bij jezelf?! Dat je moedig aangaat wat er op jouw levenspad ligt. Dat je je Geweten niet hoeft te sussen maar hand in hand in openheid als vrienden met elkaar optrekken.

Daar heb je moed, doorzettingsvermogen en bewustzijn voor nodig. Wakkerheid. licht. Training in Gewaarzijn. En Waarheid heeft zo zijn prijs. In mijn familie werd er betaald in uitstoting en eenzaamheid.

Mijn grootmoeder betaalde de prijs voor de (zakelijke) waarheid die haar echtgenoot blootlegde over het achteroverdrukken van sommen geld door haar eigen vader, destijds directeur van de groenteveiling in Delft, waar ook haar aanstaande man werkte. Zij zag haar drie zusters nooit meer en had daar veel verdriet van. De waarheid was te pijnlijk om geleefd te worden door iedereen in het systeem.

Mijn broer dacht mijn vader voor het gerecht te slepen door in geuren en kleuren zijn geweldige jeugd aan de roddelpers te verkopen. Net als godsdienst is riooljournalistiek opium voor het volk.  (Vrij naar Marx)  Dit betreft voor mij een verkneukelende sensatieszucht en heeft niets te maken met de echtheid en waarachtigheid die ik zoekende ben. Mijn broer werd, ondanks zijn eigen gelijk,  uitgestoten uit de rest van de familie.

Uitstoting uit een systeem, of dat nu een familielid is of het ontslag van een medewerker levert altijd een lege plek op. Een systeem wil compleet zijn. Als die plek niet openlijk erkend en gezien wordt door de leden van de clan, gaan daar de projecties en patronen naar toe. De niet geziene systemische lege plekken veroorzaken verwrongenheid van het systeem. Als systemisch coach kijk je naar daar waar de gaten zijn. En laat je het Licht, vaak eindelijk op schijnen. En zodra het gezien is kan het proces verder.

Op zoek naar meer Waarheid van jouw Hart?

* Lees als eerste mijn artikelen en laat hieronder je mailadres achter, je kan altijd uitschrijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.