Het geheim van een goede relatie

Het geheim van een goede relatie is niet het evenredig ‘geven en nemen’ of ‘tegenover een flink aantal complimenten slechts een snauw’, zoals ik vroeger leerde. Het verdragen van een ander, bluhh, daar geloof ik helemaal niet in. Ook niet in ‘de consensus’, de gezamenlijke overeenstemming. Wel als vorm, het afstemmen, maar niet als gemiddelde uitkomst. Het juist elkaar gunnen van eigenheid, daarin zit de crux. Hard werken aan een goede relatie is voor mij ook niet aan de orde. Wel ‘blijven’, dus niet wegrennen bij onenigheid of dat wat zich aandient. Blijf, voel en neem waar. Je neemt jezelf immers mee in de volgende relatie.

Waar ik juist wel in geloof is het openstaan voor de verschillen in constitutie en  gedrag van de ander. Het juist behouden van de eigen, authentieke grappen en stunts, de standpunten, het karakter van de ander. Dat bijzondere dus waarderen en tomeloos liefhebben. Daar was je samen begonnen. Maar hoe kom je zover in echt samen? Hoe smeed je die band in de tijd?

Het jezelf in compassie leren kennen, middels gewaarzijn en zelfstudie van je leven en je achtergrond. Daar begint het mee. Hoe ben jij geworden wie je bent? Dat proces staat voorop. En de ander zijn proces gunnen, dat ook stimuleren, want dit vormt de basis voor de relatie SAMEN. Voor autonomie in verbinding. Als er geen zelfontwikkeling is, kan er ook geen levende relatie zijn. Dan zit je de rit samen uit. Of tot de bom barst.

Zelfkennis ontwikkelen doe je ook in relatie met de ander. Jij voelt directe irritatie door de ander als spiegel. Maar die moet je dan ook echt nemen en onderzoeken in jezelf. De verleiding is groot te wijzen naar de ander. Maar het zit echt in jou. Jij irriteert je namelijk zelf. Het is jouw resonantie op een lastige, pijnlijke situatie uit jouw leven op een eerder moment, opgeslagen in jouw lijf. Verdriet in jouw hart, boosheid in je kaken en vuisten. Voelen dus, bij jezelf.

En dat uitzitten, die demonische energie waardoor je de ander de schuld wilt geven en het liefst weg wilt rennen, dat kost geduld en compassie. Dat is de betekenis van lankmoedig. Liefde is Lankmoedig. Dat is een van mijn lievelingswoorden en betekent geduld, de moed om te blijven. En dat de ander dat ook voor jou doet. Dat ie blijft als jij aan het vechten bent met jezelf en jou je gespartel gunt en dat kan verdragen en kan aanzien.

Ik denk dus als je helemaal blij leert zijn met je authentieke zelf, dat je dat helemaal mag worden in het bijzijn van de ander en vice versa en dat je elkaar je crisis gunt en dan blijft, in de tijd, in wijsheid. Dat is voor mij het geheim, de waarheid van de hartsrelatie. Zo vind je telkens de Liefde opnieuw uit.

Ik draag dit artikel op aan mijn lief, Reinder Scherpenzeel.

© Manette Zeelenberg’s INSPIRATIEKABINET, alle rechten voorbehouden. WIL JE deze tekst GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Dat kan, zolang je de volgende informatie, met een werkende link naar dit artikel op mijn website opneemt.

Lees je graag over kennis over het leven?

* Lees als eerste mijn artikelen en laat hieronder je mailadres achter, je kan altijd uitschrijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.